kaarten

Friesch Dagblad: Jorwert terug met jonge ploeg

Snein 16 augustus

Friesch Dagblad: Jorwert terug met jonge ploegJorwert - De spelersploeg van het iepenloftspul in Jorwert verjongt. ,,Het is belangrijk dat je ook spelers vanaf twintig jaar bij het iepenloftspul betrekt, anders heb je op een gegeven moment een ploeg met alleen maar veertig- tot zestigplussers”, zegt regisseur Tjerk Kooistra tijdens een persmeeting voorafgaand aan de repetitie gisteravond. Jorwert heeft dit jaar zo’n vijf spelers die nog geen dertig zijn. ,,De gemiddelde leeftijd ligt veel lager dan de afgelopen jaren”, aldus zakelijk leider Immie Jonkman. ,,En vrijwel iedereen komt uit Jorwert of vlak uit de buurt”, vult de nieuwe bestuursvoorzitter Harry Kaspers aan. Met dat laatste gegeven, plus het feit dat het bestuur weer uit Jorwerters bestaat, is het iepenloftspul eindelijk echt teruggekeerd in Jorwert. En dat is een goede zaak, stelt Kaspers. ,,De afgelopen jaren was er wel eens gemor in het dorp over het iepenloftspul. Dat krijg je als het wordt neergezet door vreemden van buiten.”
Jorwert speelt dit jaar Tuskentiid, een verhaal over relaties en liefde, los gebaseerd op de succesvolle Nederlandse speelfilm Alles is liefde. In het stuk draait het om zes relaties waarin het allemaal net niet helemaal goed zit. Dat komt door de ‘verteller’ Eddie. Hij heeft de personages aan de hand van foto’s bij elkaar bedacht. Alles wat hij bedenkt, gebeurt ook echt. Deze Eddie heeft echter niet het beste voor met zijn personages. Hij geniet ervan om te stoken tussen de koppels, als een duiveltje dat mensen kwade dingen influistert. De mensen vergeten dat ze moeten genieten van wat ze nu hebben; ze denken alsmaar aan later, als alles beter wordt. ,,Het stuk speelt in de Sinterklaastijd en gaat over de liefde. Bestaat echte liefde wel, zou je je kunnen afvragen. Wij zeggen dat, net als Sinterklaas, het een stuk aardiger is als je er in gelooft”, zegt Kooistra.
Het stuk is geschreven door Jan Schotanus en Tjerk Kooistra. ,,Het is zeker niet letterlijk Alles is liefde. Meer dan voorheen hebben ook de spelers mee gedacht hoe het verhaal moest worden, waardoor het in de loop van het repetitieproces steeds meer ons eigen verhaal werd.”

Kaartverkoop

De voorstelling gaat 27 augustus in première en wordt tien keer gespeeld. Maximaal 540 bezoekers per avond zitten dan - net als vorig jaar - op een halfronde tribune rond een sober speelveld, dit jaar gevormd door chocoladeletters. Momenteel zijn er ruim tweeduizend kaarten verkocht. ,,We zitten op hetzelfde niveau als vorig jaar om deze tijd, alleen was toen de première een week eerder”, zegt Jonkman. Aan de financiële crisis van de afgelopen jaren - Jorwert had een gat in de begroting van 125.000 euro - wil ze niet worden herinnerd. ,,Die tijd hebben we vorig jaar achter ons gelaten toen we een heel goed jaar hebben gehad.” Toen ging de kaartverkoop in eerste instantie langzamer dan nu, maar liep het na de première alsnog storm, mede dankzij de hype rond de film As it is in heaven. Of Tuskentiid weer zo storm gaat lopen, is natuurlijk afwachten. ,,De tijd dat mensen ver van tevoren ergens kaarten voor kochten is in elk geval voorbij. Dat zie je overal. We zijn dus heel tevreden met hoe de kaartverkoop tot nu toe gaat.” Jorwert is terug. ,,En de algehele sfeer is goed.”
© Copyright 2024 - Iepenloftspul Jorwert